Enginar, yıl içinde mart ayı ile beraber ve kısa süre pazar tezgâhlarında yerini alır. Tam bir şifa deposudur. En güzel hali zeytinyağlı enginar tarifi ile sofralarınızda bahar havası yaratır. Besin değerleri yüksek, kimliğini yansıtan Ege esintisi gibi yumuşak ve özgün tadı ile her lokmasında ferahlık veren "zeytinyağlı enginar nasıl yapılır?” sorusunun cevabını sizlerle paylaşmak istedik. Haydi başlayalım.
Zeytinyağlı Enginarın Faydaları
Enginar yemeği tarifimize geçmeden önce bu eşsiz sebzeyi sizlere tanıtalım. İlk olarak vitamin ve mineral deposu enginara ne zaman kavuşulur?, “enginar hangi mevsimde yenir?” soruları için bahar mevsimi cevabını iletelim.
Ardından da geleneksel mutfak kültüründen, vegan ve vejetaryen beslenmeye kadar sağlıklı yemek tarifleri arasında önemli bir yere sahip, zeytinyağlısı ile meşhur bu sebze hakkında, “enginarın faydaları nelerdir?” sizler için kısaca özetleyelim.
- Enginar ve zeytinyağı tam bir vitamin ve mineral kaynağıdırlar. A, B1, B2 B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko ve demir minerallerini de barındırırlar.
- A vitaminin etkisini göstermesi için de enginarların zeytinyağı ile birlikte fazla pişirilmeden tüketilmesi önerilir.
- Enginar lif yönünden zengindir. Özellikle zeytinyağı ile birlikte sindirim sistemine büyük destek sağlar.
- Enginarın karaciğeri temizlemesi, halk arasında en çok bilinen ünüdür. Antioksidan özelliği sayesinde, zeytinyağı ile beraber toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
- Vücutta biriken nikotin seviyesini düşürür.
- Kolon kanseri ile savaşta, enginar ve zeytinyağı muhteşem bir ikilidir.
- İçeriğinde yer alan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini sağlayarak tansiyon düzenine zemin oluşturur.
- “Zeytinyağlı enginarın kalorisi hakkında uzmanların 1 adet zeytinyağlı enginarın 130 kalori olduğu ve düşük kalorili gıda etiketi taşıdığı bilgisini iletelim. Bu unvanıyla diyet listelerinde ayrı bir yere sahiptir.
Türk Mutfağında Zeytinyağlı Enginarın Yeri
İzmir’in Karaburun Yarımadası bölgesinde, güzergâh sırasıyla Urla, Mordoğan ve Karaburun ilçeleri sınırlarında uçsuz bucaksız enginar tarlaları bulunur. Tarlalar dört mevsim boyunca nadide enginar sebzesinin yetişmesi için tüm marifetini gösterir. Yetiştirilmesi, tarlalardan kaldırılması ve ayıklanması zahmetli enginarın zeytinyağlı çeşitleri, zeytinyağlı yemek tarifleri arasında İzmir mutfağında ayrı bir yere sahiptir.
Enginar, Türk mutfağı tarihinde de kıymetini bulan sebzelerden biridir. Günümüz modern mutfak tariflerinde sıklıkla anılan enginar sebzesi, Osmanlı mutfağına da Girit kültüründen girdiği belirtilmektedir.
Türk mutfağında enfes tada sahip >enginarın nasıl pişirildiği ile ilgili onlarca tarif ile karşılaşmak mümkündür. Örneğin enginarın kalbi olarak anılan enginar çanaklarından zeytinyağlı enginarın yeri bambaşkadır. Ayrıca, yaprakları ayıklanmadan yapılan tercihen etli veya zeytinyağlı enginar dolması, zeytinyağlı taze baklalı enginar listenin başındadır. Ege pazarlarında çiğ yenilmesi için ayrı satılan enginar saplarını da unutmamalıdır.
Enginar, her bölüm ile nesilden nesile Türk mutfak kültürüne özgü tariflere ev sahipliği yapmaya devam edecektir.
Sağlıklı ve vegan tarifler ile de adından söz ettiren enginarlı lezzetlerin, en makbulü zeytinyağlı enginardır dedik.
Tarifimizde yer alacak malzemelerimizden, enginarın özel ayıklama biçimine kadar kapsamlı yazımıza devam edelim.
Gerekli malzemeler listesi
- 6 adet enginar çanağı
- 1 adet büyük havuç
- 1 adet orta boy patates
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye (konserve de olabilir)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 çay bardağı Viridis Dükkân Natürel Sızma Zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
Servis için
- Yarım demek ince doğranmış dereotu yaprakları
Malzemelerin sağlık açısından faydası
Zeytinyağlı enginar tarifimizde kullanılan bütün malzemelerimiz tek tek besleyici ve sağlıklı yapıları ile dikkat çekmektedir. Örneğin zeytinyağı ile kavrulan havuçların keratini ortaya çıkarken; bezelyenin, soğanın ve limonun C vitamini de yemeğimizin şifa değerini katlamaktadır.
Zeytinyağı ile başta enginar ve diğer bütün malzemelerin buluşması ise hem sindirim sistemine hem de genel sağlık durumuna büyük destek sunmaktadır.
Zeytinyağlı enginar tarifi adım adım nasıl yapılır?
Zeytinyağlı enginar tarifimizde enginarlarımızın kararmaması ve yemeğimizin içinde bembeyaz o sakız enginar görüntüsünü koruması için, onların hazırlanmasını en son aşamaya bırakıyoruz.
İç harcın hazırlanması
- Soğanlarımızı, havuçlarımızı ve patateslerimizi küp küp doğruyoruz.
- 1 çay bardağı Viridis Dükkân Natürel Sızma Zeytinyağının yarısını ve soğanlarımızı tenceremize alıyoruz. Soğanları karatmadan hafif pembe olacak şekilde sık sık karıştırarak kavuruyoruz.
- Ardından havuçlarımızı, patateslerimizi ve bezelyelerimizi atıyoruz ve 3-4 kere karıştırıyoruz.
- Çok az sıcak su ilave ederek terletme yöntemi ile sebzelerimizin hafif yumuşamasını sağlıyoruz. Tam pişirmiyoruz. Hafif diri kalmalarına dikkat ediyoruz.
- Enginarların pişeceği suyu için ise bir kaseye limon suyu, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı suyu ve geri kalan yarım çay bardağı Viridis Dükkân Natürel Sızma Zeytinyağımızı aktarıyoruz. Bütün malzememizi çırpıyoruz.
Enginarların hazırlanması
- 6 adet enginarımızı mevsimine göre pazardan çiçek alıp ayıklayabilir ya da çanak enginarla yapabilir veya mevsiminin dışında ise konserve kullanabilirsiniz.
- Pazardan aldığınız enginarlarınız için ise “enginar nasıl temizlenir?” aşaması önemlidir. Çünkü çiçek formunda aldığınız enginarlarınızın çanak bölgesinin zedelenmemesi ve parçalanmaması gereklidir.
- Bir diğer önemli nokta ise enginarlarımızın kararmasına izin vermemektir. Bunun için derin bir cam kâsenin yarısına su, bir tatlı kaşığı tuz ve bir limonun suyunu ekliyoruz. Enginara bıçak değmeden önce limonlu suyun hazır olmasına dikkat edilmelidir.
- Ardından enginar çanaklarımızı elde etmek adına, keskin bir bıçak ile önce saplarını kafasından, sonra da çiçeklerin üstten iki parmak mesafesini kesiyoruz. Dıştan el ile koparılabilen kaba yapraklarını ayıklıyoruz. Diğer yapraklarını da çanak kısmını belirleyerek bıçakla, enginarları elimizde döndürerek (bütün elma soyar gibi) kesiyoruz.
Ortaya çıkan çanağın görünen kılçık kısımlarını yine bıçağımızla temizliyoruz. Çanağın ortasında hemen gözünüze çarpacak olan tüyleri bir kaşık yardımı ile kazıyarak ayıklıyoruz.
- Ayıklama sırasında ortaya çıkan çanağın arada limonlu su ile ovulması gerektiğini atlamıyoruz. Çanakları ayıkladıkça da hemen limonlu suya aktarıyoruz.
- Eğer tarifiniz için pazardan hazır enginar çanağı veya enginar konservesi kullanacaksanız yine limonlu suyu hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece enginar çanaklarınızın tazelenmesini sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağlı enginar malzemelerinin buluşması
- Bu son adımımız için geniş tabanlı bir tencereye enginar çanaklarımızı dizelim. Hazırladığımız garnitürü kaşık yardımı ile çanaklarımızın içine eşit bir şekilde itinayla yerleştirelim.
- İşlemimiz bittikten sonra limonlu ve zeytinyağlı karışımımızı tencereye aktaralım,
- Tenceremizin üzerine yağlı kağıt serelim ve tenceremizin ağzını kapatalım. Yağlı kağıt enginarlar ile havanın temasını direk kesilmesine, enginarlarımızın kararmamasına yardımcı olacaktır.
- Enginarlarımız kısık ateşte pişene kadar, mümkünse en asgari düzeyde tenceremizin kapağını açalım. İlk 20 dakika bu süreç için uygundur. Bir çatalı hafif batırarak enginarlarınızın yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz. “Zeytinyağlı enginar kaç dakikada pişer?” sorusuna ise yaklaşık 25-30 dakika cevabını verebiliriz.
Zeytinyağlı enginarınızı nasıl alırsınız? Sunum önerisi
Yukarıda “zeytinyağlı enginar yaparken nelere dikkat edilmeli?” ve nasıl yapılmalı? aşamalarını aktardık. Şimdi bir yemeğin lezzeti ve kıvamı kadar sunumunun da önemini sizlere hatırlatalım.
- Piştiklerinden emin olduğumuz zeytinyağlı enginarlarımızın öncelikle ılımasına ve her zeytinyağlıda olduğu gibi içine çekmesine, demlenmesine izin veriyoruz.
- Diğer adım olarak yemek fotoğraflarındaki gibi bembeyaz görünen ve üzerindeki garnitürü ile iştahları kabartan zeytinyağlı enginarımızı nazikçe servis tabağımıza alıyoruz.
- Soğuk servis yapıyoruz.
- Servis tabağındaki enginarımızın üzerine hafifçe suyundan gezdiriyoruz.
- Önceden hazırlandığımız ince kıyım dereotunu ile süslüyoruz.
- Ve son dokunuş. İsteğe bağlı olarak zeytinyağlı enginarınızın ışıl ışıl görünmesi adına çok ince Viridis Dükkân Natürel Sızma Zeytinyağınızı yemeğinizin üzerinde ve hatta tabağında gezdirebilirsiniz.
Zeytinyağlı enginarın yanında ne yenir?
Peki bu lezzet ötesi, kokusu ayrı, renkleri ayrı güzel zeytinyağlı enginarımızın yanına hangi yardımcı yemek gider dersiniz?
Ege mutfağının incisi zeytinyağlı enginar ile ne yapılır? önerilerimiz aşağıda yer almaktadır.
- Basmati pirinç ile pilav: Sağlıklı beslenmeye önem veren ve sağlıklı beslenmeyi yaşamına oturtmuş herkesin favorisi zeytinyağlı enginar ve basmati pirinç ile yapılacak pilav eminiz çok yakışacaktır.
- Jasmine pirinç pilavı: Zeytinyağlı enginarın vegan ve vejetaryen beslenme listelerinde ayrı bir yeri olduğunu, bu beslenmeye uygun olan jasmine pirinç pilavı ile de harika bir ikili oluşturduklarını belirtelim. Jasmine pilavınızı, üzerine ince ince doğranmış taze soğanlar ile mutlaka denemelisiniz.
- Ankara pilavı: Türk mutfağına ilgi duyan lezzet tutkunlarını unutmadık. İki ayrı bölgenin vazgeçilmez lezzetini bir tabakta birleştirmeye ne dersiniz?
- Yeşil mercimekli bulgur pilavı: Yemek yapmayı sevenlerin elinin altında bakliyatları hiç eksik olmaz, biliyoruz. Sizler için zeytinyağlı enginar ve yeşil mercimekli bulgur pilavını düşündük.
Afiyet olsun.
Zeytinyağlı enginarı daha lezzetli hale getirmenin püf noktaları
- Limonlu suda beklettiğiniz enginarları, tencereye dizmeden önce limonlu su ile ovabilirsiniz.
- Tarifinizde kuru soğan yerine çiğden, ince doğranmış taze soğan ve taze sarımsak kullanabilirsiniz. Soğansız pişirdiğiniz garnitürünüze bu sebzeleri çiğ hali ile ekleyebilirsiniz.
- Enginar çanaklarınızı öncesinde buharda pişirme yöntemi ile biraz yumuşatabilirsiniz.
- Zeytinyağlı enginarınızın içindeki soğanları terletme yöntemi ile pişirebilirsiniz
- Yukarıdaki tarife göre tencerede pişirdiğiniz zeytinyağlı enginarınızı, ufak bir fırın tepsisi içinde üzerlerine kaşar peyniri veya beşamel sosu ilave ederek ayrı bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Zeytinyağlı enginar tarifinde farklı malzeme ve baharatlarla denemeler
Klasik zeytinyağlı enginar tarifi farklı malzemeler ve baharatlarla da zenginleştirerek denemeyi düşünmüş müydünüz?
İnanın zeytinyağlı enginarınızda beyaz biber diğer adı ak biber baharatı çok şık ve bütünleyici duracaktır. Enginarınızın ferahlatıcı etkisi, ak biber baharatı ile dengelenirken, baharatınızın açık rengi yemeğinizle uyumu yakalayacaktır.
Peki, zeytinyağlı enginarınızda tadına doyum olmaz bir Ege lezzeti yakalamak ister misiniz? O zaman tarifinize taze bakla veya olgunlaşmış ve önceden düdüklü tencerede pişirip zarı çıkarılmış iç bakla ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı enginar hakkında sıkça sorulan sorular
Enginar Neden Zeytinyağlı Pişirilir?
- Çünkü enginarın vitamin ve mineral değerleri zeytinyağı ile yoğunlaşarak açığa çıkar.
- A vitaminin ortaya çıkması için enginarların zeytinyağı ile birlikte fazla pişirilmeden tüketilmesi önerilir.
- Lif açısından zengin olan enginarın ayrıca zeytinyağı ile tüketilmesi, bağırsak sistemi için kat ve kat faydalıdır.
Zeytinyağlı Enginar Ne Kadar Sürede Pişer?
- Zeytinyağlı enginar, enginarların tazelik durumuna göre 20 ve 30 dakika arasında pişmektedir.
Enginarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Yüksek ve etkili besin değeri içermesi,
- Kalp sağlığı dostu olması,
- Karaciğer sağlığına destek vermesi,
- Sindirime faydalı,
- Kan basıncında denge yaratması,
- Metabolizma arttırması,
- Kemik minerallerini beslemesi,
- Bağışıklık sistemini güçlendirmesi.
Zeytinyağlı Enginar Buzdolabında Ne Kadar Saklanabilir?
Pişirdiğiniz zeytinyağlı enginarların ne kadar sürede tüketileceği ve “zeytinyağlı enginar nasıl saklanır?” konularında 2-3 gün boyunca, hava almayan kapaklı cam kaplarda muhafaza edilebileceğiz cevabı doğru kabul edilmektedir.